TOP termékek

Tervezési tanácsok

 • 1. TIPP - SZÍNEK VÁLASZTÁSA

Ha nagyobb terünk van a konyhában akkor bátran variálhatjuk a színeket, akár a sötétebb árnyalatokból is.

Arra érdemes ügyelni, hogy ne legyen az egész konyha egy színből. Érdemes 2 színt használni egyik az ajtófront színe, ez a leginkább meghatározó, mert ez fedi le a legnagyobb felületet. A másik meghatározó szín a munkalap színe, ezt érdemes a padlóhoz illetve a fali burkolathoz igazítani. A fali csempe színe lehet hasonló a már említett munkalappal, vagy akár az ajtófront színével is.

Ha kis konyhája van, vagy kevés a bejutó napfény, akkor előnyös lehet, ha nagy többségben világos elemeket válogatunk össze (frontok, csempe, járólap), ugyanakkor annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott egyhangúságot, mindössze egy-két részletnek (például csak a munkalapnak, vagy csak a járólapnak) sötét árnyalatokat válasszunk. Így elérhető némi kontraszt hatás, ellenben mivel a világos színek vannak túlsúlyban, optikailag kedvező megjelenést kapunk eredményül. Ekkor ugyanis több fényt ver vissza a helyiség és sokkal tágasabbnak, barátságosabbnak fog tűnni az összhatás.

 • 2. TIPP - TARTÓS KONYHABÚTOR

Egy konyhabútort nem 1-2, de nem is 5-10 évre vásárolunk. Mi csakis úgy készítünk konyhabútorokat, hogy azok normál használat mellett évtizedekig megőrizzék szépségüket és funkciójukat.

Ahhoz, hogy bútorunk tartós legyen, a következőre kell figyelnünk:

– A bútor váza 18mm-es bútorlapból legyen: Vannak bútorok, melyeknek teljes váza 10mm-es bútorlapból készülnek. Ezek feltűnően olcsók és 1-2 évnél tovább biztosan nem bírják. A stabil, teherbíró váz elengedhetetlen része egy tartós konyhabútornak.

– Vízvető a lábazaton és a munkalapon is: gondoskodjunk a kiömlő víz elleni védelemről!  Akármilyen jó minőségű alapanyagból is készítjük a konyhabútort, sajnos egyik faanyag sem taszítja a vizet, így ha nem oldjuk meg a bútorunk védelmét, sajnos tönkremegy. Erre találtak ki egy hasznos trükköt a szakemberek, azaz a vízvető alkalmazását. Ennek a kis eszköznek köszönhetően nem fog felázni a bútorunk, ha kifolyik víz a munkalapra, vagy a padlóra. Így a felmosást is nyugodtan elvégezhetjük, biztosan nem fog elvetemedni a bútor, vagy felpúposodni az éleknél.

– Amennyiben fóliás ajtó nyeri el tetszésüket, fokozott figyelmet kell fordítani hővel szembeni védelmére. Legyen szó beépíthető sütőről vagy szabadon álló gáztűzhelyről, érdemes a fóliás frontok esetében hő terelő lemezeket beépíteni a bútorba, aminek segítségével a kiáramló meleg levegő nem jut közvetlenül a frontokra.  Amennyiben szabadon álló gáztűzhelyt szeretnének konyhájukba, minden más típusú front esetében is érdemes fokozottan ügyelni a bútorok védelmére, (például a munkalap széleire, amelyek a gáztűzhellyel határosak, speciális alumínium végzárót vásárolni), mivel ezek a típusú háztartási gépek általában nemcsak előre dobják ki a meleg levegőt, hanem az oldaluk is felmelegedhet.

–Cégünknél nem csak a faalapanyagok minőségére fektetünk nagy hangsúlyt, vasalatok terén is igyekszünk piacvezető, jó eredményéket felmutató,  és ezáltal megbízható termékeket választani. Ezt figyelme bevéve csak BLUM márkájú ajtópántokkal dolgozunk, amelyek hosszú évtizedeken keresztül képesek lesznek munkájuk elvégezésére, így nem kell majd pár hónap/év múltán szomorúan azzal szembesülnie, hogy konyhabútorának ajtói lógnak és csálén állnak, esetleg leesnek, mint az néhány, „nevenincs” ajtópántnál olykor előfordul. Amennyiben van rá lehetősége érdemes csillapított csukódású ajtópántokkal kérni konyháját, így egyrészt kellemetlen hanghatás nélkül fog csukódni majd a szekrényajtó, másrészt ezzel is óvja bútorát a sérülésektől. Csillapított csukódást egyébként nemcsak az ajtókhoz tud kérni, hanem a fiókokhoz is.

 • 3. TIPP - PRAKTIKUS KONYHABÚTOR

Ahhoz, hogy praktikusan és ergonómikusan használható konyhabútora legyen fontos végig gondolni a következőket.

Egy konyhának a következő technológiai sorrendben kell felépülnie:

  1. Élelmiszerek tárolása

  2. Előkészítés I. = Munkafelület

  3. Tisztítás = Mosogatás

  4. Előkészítés II. = Munkafelület

  5. Főzés, sütés

  6. Tálalás = Munkafelület

A konyhabútor tervezésénél a legfontosabb, hogy ezt az sorrendet érvényesíteni tudjuk az Ön konyhájában. Úgy tervezzük meg bútorát, hogy ha az adott fázisban valamire szüksége van, akkor ne kelljen átmenni a konyha másik felére, hanem a lehető legközelebb helyezkedjen el az a kellék, amire szüksége van. Így rengeteg fáradságot, és időt spórolhat meg.
További egyszerű, de nagyszerű kényelmi funkciók:
– beépíthető sütő a munkalap magasságától indul, így nem kell hajolgatni, ha gyakran süt
– csillapítós ajtónyitó és fióksín szerkezetekkel a konyhában biztosan nem lesz hangos ajtócsapkodás

 • 4. TIPP - KONYHABÚTOR TERVEZÉS

Mire van szüksége, hogy véglegesen megtervezze a konyhabútorát?

Nincs szükség mérnöki pontosságú alaprajzra, elég egy skicc is, melyen szerepelnek a:
– pontos falméretek (2 különböző magasságban, ha a falak esetleg nem lennének párhuzamosak és derékszögűek)
– ablakok, falon futó csövek, víz- és gázkiállás pontos helye, távolsága a sarkoktól, padlótól

– felhasználási funkciók

 • 5. TIPP - AJTÓFRONTOK STÍLUSA

Ma napság a konyhabútorok világában a modern stílus hódít teret, ugyanakkor ez nagyon tág határok között mozog. Ez azért előnyös, mert így lehetőség nyílik arra, hogy fantáziáját szabadon engedve tervezhessen, így a végeredmény egy olyan konyha lehet, ami nem csak modern, de az Ön saját ízlése is visszaköszönhet benne. Épp ezért, sajnos vagy épp szerencsére, nem tudunk egy egyértelmű receptet mondani arra, hogyan kell megtervezni egy divatos konyhát. Ugyanakkor van néhány tippünk:

 • próbáljunk szélesebb elemeket összeválogatni, mivel így teret engedünk a színek érvényesülésének, illetve így tudunk minél letisztultabb, egyszerű formákat elérni. Ha modern hatást szeretne elérni nem érdemes sok kisebb ajtóra szabdalnia konyhája felületét.
 • A felső elemeknél is inkább a felnyíló ajtókat válassza, mint a hagyományosabb megjelenésű oldalra nyíló ajtókat.
 • Színeket illetően többféle lehetőség van:
  • manapság nagyon divatosak az élénk, élettel teli színek (piros, bordó), esetleg ezek valamilyen kombinációja (például piros és fekete- bár ezt érdemes alaposan átgondolni, hogyan tudjuk összhangba hozni a ház/ lakás többi részével)
  • szintén közkedveltek a visszafogottabb, pasztell árnyalatok is(világos pasztell szürke, világos krém és drapp színek), illetve ezek kombinálása egymással vagy esetleg a fehérrel
  • s van még egy szín, az örök klasszikus, ami minden kor divatjában megjelenik valamilyen formában, a hófehér. Ha úgy tartja kedvünk, lehet akár az összes front fehér, bár ez esetben érdemes valamelyik másik részletben megjeleníteni némi kontrasztot: egy fehértől eltérő színű munkalappal(lehet akár faerezetes is, vagy egy egyéb más egyszínű munkalap is jó választás lehet) vagy a csempével, illetve falburkolat színével is lehet kontrasztot elérni.

Azonban természetesen nemcsak a modern stílus kedvelőinek tudunk konyhabútort ajánlani, mivel számos különféle faerezetes fronttal rendelkezünk, amelyek között a klasszikus stílus hívei is kedvükre válogathatnak. Található választékunkban faerezetes laminált front anyag, illetve fóliás frontjaink között is vannak különböző árnyalatú/típusú famintázataink.